This article is only available in Dutch

Zoltán Perkó is verbonden aan protonenkliniek HollandPTC. Hij ontwikkelt daar nieuwe tools en numerieke methoden om de bestraling van tumoren veel nauwkeuriger te maken. Het doel is om bijkomende schade van bestraling aan omliggend gezond weefsel te verminderen. Perkó zet onder meer AI en machine learning in voor het verbeteren van protonentherapie voor kankerpatiënten. Inmiddels hebben hij en zijn team al enkele verbeteringen kunnen realiseren. “Het ultieme doel is om elke patiënt de best mogelijke behandeling te geven.”

De inzet van artificial intelligence (AI) in de medische wereld is erg breed en sommige mensen zijn zelfs huiverig voor de techniek. In de praktijk pakt de inzet van AI in de zorg echter positief uit. AI helpt onder meer bij het gerichter opereren van darmkanker, ondersteunt radiologen effectief bij diagnostiek en kan helpen om bestraling bij prostaatkanker preciezer te maken.

SPECIALIST DEEP LEARNING EN AI

Zoltán Perkó gebruikt AI en machine learning om protonentherapie effectiever en preciezer in te zetten. Hij is een specialist in Deep Learning, AI en Computational Physics en verbonden aan de afdeling Radiation Science and Technology van de TU Delft. Met slimme tools wordt protonentherapie, waarmee tumoren worden bestraald, gedetailleerd aangepast aan de patiënt. Zo vertelt de wetenschapper bijvoorbeeld dat het dankzij zijn modellen is gelukt om de therapie aan te passen aan de ademhaling van patiënten, zodat de bestraling nog nauwkeuriger is. “Per jaar sterven tien miljoen mensen aan kanker, maar vele miljoenen patiënten overleven op de lange termijn na behandeling met radiotherapie”, vertelt hij. “Dus als je een computermodel kunt maken dat de effectiviteit verhoogt of bijwerkingen met zelfs maar een paar procent vermindert, kan dat al snel duizenden patiënten helpen.”

Read more at ICTHealth.nl: Zoltán Perkó verfijnt protonentherapie met AI