This article is only available in Dutch

Artificial Intelligence (AI) biedt veel kansen voor het optimaliseren van publieke diensten.Het benutten van deze kansen gaat vaak gepaard met vallen en opstaan. Bij het innoveren op het gebied van AI in het complexe overheidsdomein zijn het vaak (bijna-)mislukkingen die voor vooruitgang zorgen. Een Briljante Mislukking is een goed voorbereide poging om iets te realiseren met een andere uitkomst dan gepland. Mislukkingen zijn briljant wanneer ervan geleerd wordt en de ervaringen met anderen worden gedeeld. De mogelijkheden om te leren vinden we op de momenten waarop het mis gaat of (bij succes) mis had kunnen gaan, maar waar dat niet gebeurd is. Dat kan omdat je geluk hebt gehad, maar ook omdat je bewust de juiste beslissing hebt genomen, op basis van nadenken, kennisgebruik, samenwerken, etc.

Op 13 april 2022 hebben we voor eerst de Briljante Mislukkingen Award AI publieke diensten uitgereikt. Hierbij heeft de Werkgroep Publieke Diensten van de AI Coalitie samen met het IvBM zes prijzen mogen uitreiken voor ieder aspect van de VIRAL formule en voor de winnaar met de hoogste VIRAL score. Er waren drie genomineerden voor de eerste editie van de Award, namelijk Bureau Dupin, Chatbot Belastingdienst en Preventief onderhoud.

Read more at BriljanteMislukkingen.nl: Briljante Mislukkingen Award AI-Coalitie Publieke Diensten