This article is only available in Dutch

“Vaak zie ik patiënten met een hartritmestoornis of hartfalen pas als er al veel klachten zijn. Liever spoor ik een patiënt op nog voordat de klachten ontstaan”, zegt cardioloog Ivo van der Bilt van het HagaZiekenhuis. Dat kan met Artificial intelligence (AI), ofwel kunstmatige intelligentie. Hiermee is een ziekte vroeg op te sporen op basis van data-analyses. In samenwerking met TU Delft zet Van der Bilt al FitBit activity trackers (smartwatches) in die met hulp van algoritmes patronen herkennen die duiden op ziektes. Door de samenwerking met Google Cloud kan hij op grotere schaal een nieuw onderzoek uitvoeren naar vroege identificatie en preventie van vaatziekten.

Preventieve zorg

“Met digitale middelen, zoals de Fitbit Charge 5 in dit geval, zijn veel data te verzamelen”, legt Van der Bilt uit. “Daaruit kan je conclusies trekken. Bijvoorbeeld:  zijn er patronen te ontdekken die bepaalde patiëntengroepen gemeen hebben? En hoort een afwijkend, steeds terugkerend patroon bij een hartritmestoornis óf is er sprake van hartfalen? Als je dat kan voorspellen, nog voordat iemand überhaupt klachten heeft, kan je dat verder uitzoeken en al preventieve zorg verlenen. Daarmee voorkom je dat zo’n persoon veel klachten of zelfs een levensbedreigende vaataandoening ontwikkelt.”

Read more at Hagaziekenhuis.nl: HagaZiekenhuis en Google werken samen om hartziekten te voorspellen