TIIN Capital investeert in jonge bedrijven die actief zijn in cybersecurity en artificial intelligence. Dat is hard nodig, vindt partner Roel Reijnen, verantwoordelijk voor Nederlands grootste fonds in deze sector. Zijn hoop is dat een aantal bedrijven zal uitgroeien tot Europese speler, als tegenwicht voor grote Amerikaanse spelers. ‘Waarom beleggen institutionele beleggers niet veel meer in venture capital?’

Roel Reijnen was net afgestudeerd aan de TU Delft toen hij in 2006 met vier studiegenoten een tech-startup begon: Type22. Het jonge bedrijf ontwikkelde een van de eerste bagage-afhandelsystemen op luchthavens, waarmee passagiers zelf bagage kunnen inchecken. De apparaten staan nu op de vliegvelden van Eindhoven, Rotterdam, Brussel en Genève en ook op die van Seoul en Beijing.

De startup groeide mede dankzij de financiële steun van TIIN Capital. In 2011 stapte deze investeerder in, net als VDL Participations en Percival Participations. ‘Het was een fantastische tijd toen we eenmaal geld en een goed team hadden om onze plannen te verwezenlijken’, zegt Reijnen met een twinkeling in zijn ogen.

De zaken gingen zo goed, dat er in 2015 een succesvolle exit volgde. Het Zwitserse SITA, een internationale speler in communicatie- en IT-oplossingen voor luchttransport, nam het bedrijf over. De ondernemersgeest is niet verdwenen bij Reijnen, alleen benut hij die nu vanuit de investeerdersstoel. Hetzelfde TIIN Capital, dat eerder Type22 groot had gemaakt, bood hem in 2019 een partnerfunctie aan.

Reijnen is sindsdien verantwoordelijk voor het Dutch Security TechFund dat investeert in early stage-bedrijven die actief zijn in cybersecurity en artificial intelligence (ai). ‘De lol zit hem niet zozeer in het vinden van veelbelovende startups en daarop goed rendement maken. Het is vooral leuk, maar ook van groot belang om ondernemers te helpen groeien – net zoals wij dat destijds hebben meegemaakt.’ Reijnen benadrukt dat TIIN Capital meer wil bieden dan louter kapitaal. ‘We willen meedenken over de beste groeistrategie zonder te veel op de stoel van de ondernemer te zitten.’ 

Lees het volledige artikel op ManagementScope.nl